Geschiedenis

Een gezegende start

Begin jaren ’80 heerste er grote (jeugd-) werkeloosheid. Een aantal religieuze organisaties wilde hier wat aan doen door het inrichten van werkplaatsen waar vooral jongeren werkervaring konden opdoen en nuttig bezig zijn. In juni 1985 is Stichting “Vraag en Aanbod Internationaal” (VAI) opgericht en de eerste opdracht was voor de Missieverkeersmiddelen actie: fietsen in orde maken voor Afrika. Het aantal aanvragen groeide gestaag door aanvragen van missionarissen.

 

Mede door financiële steun van diverse religieuze organisaties groeide “Vraag en Aanbod” rond 1995 uit tot een organisatie van 35 aangesloten werkplaatsen en leerwerkplaatsen welke aan scholen verbonden waren.

De werkplaats van het landelijk bureau werd te klein. In 1994 heeft men dan ook een werkplaats kunnen bouwen in Alphen.

Overgang naar 100% vrijwilligers

Doordat de werkeloosheid afnam, werd het aantal werkplaatsen minder en sommige gingen zelfstandig verder. Momenteel kent VAI nog 4 werkplaatsen en 3 samenwerkende organisaties. Nog steeds zijn er jongeren die

via werkplaatservaring zelf aan de slag kunnen, maar ook statushouders kunnen er een vak leren en werkervaring opdoen. De grootste groep wordt echter gevormd door vrijwilligers die zich inzetten voor de doelstellingen van VAI.

Sinds 2015 is het een 100% vrijwilligersorganisatie geworden die gebruikt gereedschap inzamelt, reviseert

en verzendt naar projecten in Uganda en Tanzania realiseren. De beoordeling van de projectaanvragen en de begeleiding ervan worden door onze intermediaire organisaties aldaar gedaan. Gemiddeld 4 grote zeecontainers met goederen gaan er per jaar naar Afrika. In 2017 werden daarmee 53 projecten ondersteund en 58 in 2018.